Nieuwsitem
27-01-2014

MDI Jaarverslag 2013 gepubliceerd

Antisemitisme wederom grootste categorie van discriminatie op het internet en ‘normalisering’ van discriminatie blijft toenemen.

Zojuist is het jaarverslag 2013 van Stichting Magenta, Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) gepubliceerd. In 2013 zijn wat minder meldingen gedaan dan in 2012, dit is mogelijk te verklaren door foutieve berichtgeving eind 2012 over opheffing van het MDI. In totaal zijn er 809 meldingen gedaan over 924 uitingen.

Antisemitisme is met 250 gemelde uitingen opnieuw de grootste categorie van discriminatie op het Nederlandse deel van het internet, gezien de kleine omvang van de Nederlandse Joodse gemeenschap een opmerkelijk feit.

Op de tweede plaats met 222 uitingen staat discriminatie van Moslims, deze categorie staat al jaren in de top 3.

Op de derde plaats met 193 uitingen staat discriminatie tegen mensen van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse komst. Deze derde plaats is opvallend gezien de cijfers van voorgaande jaren. De plotselinge stijging is te verklaren door de hevige discussie in 2013 omtrent Zwarte Piet. Deze discussie vindt weliswaar elk jaar plaats, maar was in 2013 ongekend heftig wat vooral op social media platforms leidde tot veel discriminerende uitingen richting mensen met een donkere huiskleur.


Opvallend is ook de aanhoudende stijging van discriminatie op sociale media (Twitter, Facebook, YouTube) en mainstream websites. Waar discriminatie vroeger was voorbehouden aan illustere statische websites en extreem rechtse fora als Stormfront, is discriminatie tegenwoordig steeds meer en meer te vinden op gewone ‘mainstream’ websites. Deze trend van ‘normalisering’ van discriminatie is de laatste jaren steeds duidelijker zichtbaar en zal waarschijnlijk in de toekomst alleen nog maar toenemen.


U kunt het jaarverslag 2013 vinden onder 'publicaties' of rechtstreeks hier.