Nieuwsitem
29-07-2014

Sterke toename antisemitisme op Internet vanwege Gaza-conflict


Meer antisemitisme op Internet dan gedurende 17 Jaar MDI


Gezien de huidige zorgelijke situatie voor wat betreft antisemitisme in Nederland (en Europa), het oproepen tot geweld tegen Joden en uitingen zoals ‘Joden moeten dood’, vind het MDI het van belang een kort overzicht uit te brengen over de situatie op Internet.

 

Meldingen
Gemiddeld ontvangt het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) 4 a 5 meldingen per week over antisemitisme op Internet. Nu kreeg het MDI in 14 dagen 122 meldingen over 412 uitingen van antisemitisme, allen gerelateerd aan het Israël-Gaza conflict.

Geconstateerde uitingen
Los van deze meldingen noteert het MDI momenteel ook een enorme explosie van antisemitische uitingen op Internet van duizenden uitingen per dag, voornamelijk in de sociale media (Facebook, Twitter en YouTube) en ziet een duidelijke verschuiving van antisemitisme onder het mom van antizionisme naar openlijk antisemitisme. De toonzetting is bijzonder agressief en onsmakelijk en alles lijkt te kunnen; Joden gelijk stellen met Nazi’s, Joden beschuldigen van genocide en steun aan 'de monsterlijke SS-staat in het Midden-Oosten' het verantwoordelijk houden van alle Joden in de wereld voor wat er in Gaza gebeurt, de Joden hebben de macht, de Joden hebben de macht in alle media ook in Nederland, de Joden besturen eigenlijk Nederland...de lijst is lang. Opvallend is dat 'Jood' en 'Israëli' niet alleen door elkaar worden gebruikt maar nu ook als synoniem van elkaar.  Op zowel Facebook als Twitter is een doodswens voor Joden, in allerlei bewoordingen, momenteel een van de meest populaire uitingen.

Facebook
De Facebook pagina  'De joden moeten dood like als je tegen de joden bent free palestina' kreeg honderden 'likes' en werd in eerste instantie door Facebook niet gezien als het overtreden van haar regels. Na druk van o.a. het MDI werd de pagina alsnog verwijderd.

Het aantal Nederlandstalige antisemitische Facebook pagina’s loopt in de honderden, het aantal uitingen is ondertussen ontelbaar geworden. Er wordt ook regelmatig gebruikt gemaakt van nep-accounts om antisemitische uitingen te verspreiden. Deze worden vrij snel verwijderd maar een nieuw nep-account is zo weer gemaakt.


Voorbeelden van Facebook uitingen:

‘Tfoe, fuck die joden, joden moeten allemaal dood’

‘Niet alleen Palestina, de hele wereld is bezet en moet bevrijd van die vieze zionisten’

‘Hier een foto van joden die het bloed van onze broeders en zusters drinken’

‘De enige echte Holocaust is nu in Gaza’

‘Allah swt ziet alles, joden! Jullie gaan eraan!!!!’

‘Joden hebben opzettelijk websites gemaakt tegen de Koran en Hadith! Pas op!!’

‘Hitler kom terug en slacht al die KK Joden’

‘Rezpect voor Hitler. Wallaha Hitler is baas. Jaaah was Hitler er maar waren alle Joden dood hij mag egt terugkomen. HEIL HITLER’

 

Twitter

Op Twitter werd de hashtag #hitlerwasright tot nu toe meer dan 10.000 keer gebruikt en werd al snel een zogenaamd ‘trending topic’. De hashtag #hitlerdidnothingwrong werd bijna 3700 keer gebruikt. Beide hashtags werden gebruikt in verband met discussies over Gaza.


 

Voorbeelden van Twitter uitingen

‘Hebben Joden dan niet geleerd van de geschiedenis?

Ik hoop dat ik paar joden een keer in me leven dood ga maken kk joden #FreePalestine

Al die kanker joden mogen dood en het liefst maak ik ze dood #FREEPALESTİNE

nu weten we waarom Hitler de joden liet douchen #FREEPALESTİNE we need a new Hitler 卍

#FreePalestine fuck die joden! #joden kapot maken!

al die kk joden dood #FreePalestine @Ismo_Music

Hitler was wel een master man, in een paar jaar zoveel Joden dood goddamn ik hou van hem

Hamas hamas alle joden aan de gas !! #FreePalestine

Hoh zie moslims joden prijzen omdat ze #freepalestine roepen, blijft een jood hoor? *facepalm*

Word wakker mensen die kanker joden maken mijn broeders en zusters kapot #FreePalestine #kankerjoden

Dood die vuile joden Hitler heeft niks verkeerds gedaan

@Berkeniaa: Adolf Hitler: "jullie zullen op een dag mij uitschelden omdat ik niet alle joden heb gedood" #FREEPALESTINE

@Kevitatjuuh_x: @_goldmocro_ Hitler moet weer back komen om die joden dood te maken #FreePalestine


Waar komt het vandaan?
Het leeuwendeel van het huidige online antisemitisme (40 a 50%) komt momenteel helaas vanuit de Moslimgemeenschap. Het gaat hier voornamelijk om Marokkanen, maar ook het onderdeel van online antisemitisme vanuit de Turkse gemeenschap groeit. Een kleiner deel van 37% komt vanuit links Nederland en een laatste deel van bijna 13%, het meer ‘traditionele’ antisemitisme, komt van ultrarechts.

Algemene observaties

Momenteel ziet het MDI meer antisemitisme op Internet voorbijkomen dan in de 17 voorafgaande jaren van haar bestaan. In online discussies worden Nederlandse Joden die zich niet (of niet genoeg) van Israël distantiëren onmiddellijk verantwoordelijk gehouden voor moord en genocide. Alleen Joden die anti-Israël zijn, zijn ‘goede Joden’. Deze goede Joden wonen buiten Israël en steunen Israël niet. ‘Foute Joden’ zijn ‘Zionisten’ en moeten (dus) dood.
Uitingen die onlangs op Pro-Gaza demonstraties werden meegedragen waren al vanaf het begin van het conflict met Gaza op Internet te zien. Los van ‘generiek antisemitisme’ worden ook Joodse bekende Nederlanders uitgescholden, bedreigd en gedemoniseerd.

Het is interessant om te constateren dat Joden in Nederland verantwoordelijk worden gehouden voor wat er in Gaza gebeurt, maar dat er nooit bijvoorbeeld Chinezen in Nederland op de bezetting van Tibet worden aangesproken, of Syriërs op de gruweldaden van het Assad-regime.


Het is zeer zorgwekkend dat de aanjaagrol die Internet speelt in de verspreiding van antisemitisme wordt verergert door de stilte van de kant van politici en autoriteiten. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag meent dat de oproep om Joden te doden tijdens een demonstratie in zijn stad geen grenzen overschrijdt. De algemene teneur is dat men niet op hoeft te treden of zich hoeft uit te spreken tegen oproepen (zowel tijdens demonstraties als op Internet) om Joden te doden. Hierdoor wordt een vrijbrief geven voor nog meer antisemitisme en aanzetten tot geweld, wat in de omringende landen, met Frankrijk als meest schrijnend voorbeeld, al heeft geleid tot pogrom-achtige situaties. Ook in Nederland neemt het aantal bedreigingen, antisemitische bekladdingen en andere incidenten toe.


Stichting Magenta, Meldpunt Discriminatie Internet, 29 juli 2014